Сегашното ръководство на Агенция „Митници” не разрешава достъп до констативния протокол и докладната записка на мобилната митническа група, която е направила проверка на фабриката на „Леденика” на 12-13 март 2010 година в Мездра, собственост на починалия от инфаркт Михаил Михов или по-известен като Мишо Бирата. Това казва в свой материал разследващият сайт „Биволь”.

От „Биволь” казват, че съгласно Закона за достъп до информация са поискали да видят протоколите, за да стане ясно веднъж завинаги дали бившият премиер Бойко Борисов е извършил престъпление по служба – дали е забранил изрично на мобилна митническа група да проверява Мишо Бирата след скоропостижния разговор с бившия шеф на митниците Ваньо Танов.

Заради отказа на Агенция „Митници” от „Биволь” са завели дело за нарушение на Закона за достъп до обществена информация. На първа инстанция, в Софийския административен съд, делото е спечелено, но сега случаят се гледа от ВАС, тъй като Агенция „Митници” е обжалвала решението.

Интересното в случая е, че след назначението на Кирил Желев на мястото на Танов, „Биволь” отново е изпратил искане да се даде достъп до протоколите от проверката срещу Борисов, но то е било пренебрегнато. От „Биволь” са предложили да прекратят делото, ако бъде даден достъп до протоколите, но това по никакъв начин не е „омилостивило” Желев.

В материала си по случая „Биволь” не пропуска да припомни какво пише за Кирил Желев в медийната справка на правителството по случай назначението му начело на Агенция „Митници” – „Публичният му образ е на благ и кротък човек, който е верен на партията”.

Редактор: Ивайло Ачев